Het plaatsen van een unicompartimentele knieprothese betekent eenvoudig weg het vervangen van één gedeelte van de knie, via een mini incisie, door een kunstgewrichtje.
Deze ingreep wordt al sedert de jaren 70 uitgevoerd doch sedert een paar jaren is er een opmerkelijke verbetering van de design van de prothese, de operatietechnieken, het instrumentarium en van de gebruikte materialen.
Vooral het voordeel om de ingreep nu uit te voeren via een kleine incisie maakt het veel minder traumatisch voor de weefsels rond het kniegewricht en laat dus een veel sneller herstel toe.
Om het begrip unicompartimentale knieprothese te begrijpen is het van belang eerst de normale structuur en functie van uw kniegewricht te begrijpen. Om meer te lezen over de normale anatomie van de knie, klik hier.
Artrose is de algemene naam voor het slijtageproces in een gewricht waarbij het kraakbeen dat de uiteinden van de beenderen bedekt zodanig in kwaliteit en kwantiteit afneemt dat er symptomen ontstaan.
lees hier meer over artrose / slijtage en de arthrotische knie
De correcte diagnose wordt gesteld op basis van een grondig klinisch onderzoek en een anamnese, gesprek met de patiënt.
lees hier meer over de diagnosestelling bij artrose / slijtage en de arthrotische knie
De beslissing om een ingreep uit te voeren is een gezamenlijke beslissing, na overleg tussen u en uw behandelende chirurg en uw huisarts.
De voornaamste doelstellingen van de ingreep zijn:
De operatie zelf duurt meestal 30 - 45 minuten. U ligt op uw rug op de operatietafel en door diverse steunen wordt uw knie in positie gehouden.
Er wordt een strakke band (of garrot) om het bovenbeen aangelegd welke de bloedtoevoer naar uw geopereerde been tijdelijk afsluit. Hierdoor treedt er bij de ingreep quasi geen bloedverlies op.
Er wordt een incisie of insnede gemaakt recht over de knieschijf, de totale lengte ervan is ongeveer 10 cm.
De spieren rond de knie worden minimaal los gemaakt en de afgesleten oppervlaktes van bot aan boven en onderbeen worden een paar millimeter weggezaagd.
Hiervoor worden speciale instrumenten gemaakt die een perfect aanpassen van uw prothese mogelijk maken.
Vervolgens wordt met een proefprothese een test gemaakt, als deze voldoet wordt de definitieve prothese door middel van botcement vastgekleefd aan het bot dat ondertussen zeer grondig is gespoeld.
Het uiteindelijke resultaat is een dun metalen plaatje op het boven en onderbeen dat perfect de contour vormt van de beenderen, op deze manier wordt de vorm van het vroegere gewrichtsoppervlak hersteld. Er is bij wijze van spreken een nieuwe bescherm of kraakbeen laag aangebracht.
Ertussen wordt dan een polyethyleen (zeer sterke plastiek component) meniscus geplaatst, deze is beweeglijk en simuleert de vroegere meniscus.
unicondylaire knieprothese |
detail unicondylaire knieprothese |
voor- en zijaanzicht van een |
De eerste twee dagen is het vooral de bedoeling dat u recupereert van de ingreep. Wel zal al een paar uren na de ingreep gestart worden met de Kinetec (foto rechts), dit is een machine die automatisch uw knie gaat bewegen zonder dat u zelf iets hoeft te doen. U kan nog volop profiteren van uw pijnpomp. Er wordt vandaag ook een controle bloedonderzoek gedaan.
Onder leiding van de kinesist bengelt u de 3e dag na de operatie met uw benen buiten bed. Vervolgens gaat u in de rolstoel naar de fysiotherapie waar zal gestart worden met spieroefeningen en met het leren stappen tussen twee baren.
Het stappen met een looprek of eventueel al een paar krukken wordt aangeleerd. Vandaag wordt meestal ook al een controle RX opname van uw knie genomen.
De bedoeling is om dagelijks het buigen van uw knie op te drijven, dit is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat! Uw eigen actieve deelname is sterk vereist!
Eigenlijk komt het er in de praktijk gewoon op neer dat alle activiteiten voor zover mogelijk toegestaan zijn!
De beslissing om naar huis te gaan wordt door u in overleg met uw chirurg genomen, praktisch komt het er op neer dat u ontslagklaar bent als u van u eigen ondervindt dat u de dagdagelijkse activiteiten thuis zelf vlot kan uitvoeren (trappen lopen, naar toilet gaan).